donderdag 19 juli 2012

Yellowstone

De blog heeft even op zich laten wachten want in Yellowstone waren we lekker back to basic. Oftewel geen tv, geen mobiel en geen internet. Als ik dit tik hebben we de eerste volle dag Yellowstone er op zitten. Gisteren al een halve dag. We hebben inmiddels al zo veel gezien dat ik echt heel hard moet nadenken om niks te vergeten. Laat ik bij maandag beginnen, we hadden de wekker gezet omdat we op tijd aan de rit naar Yellowstone wilden beginnen. Hij is ong. vijf uur en we verwachten ook wel weer wat regen. Ook hebben we Max beloofd bij een Walmart te stoppen omdat hij lego wil kopen. We hebben inmiddels Sirius, sateliet radio, aan de praat gekregen en we luisteren afwisselend naar de Elvis zender en het country station. De rit verloopt voorspoedig en als we een grote Kmart zien gaan we daar even in. Ron kan er gelijk mooi even tanken en we slaan gelijk zoete broodjes en mini donuts in voor de volgende ochtend want we hebben al afgesproken om de dagen vroeg te beginnen. Dan is de kans op wildlife immers het grootst, en bovendien zijn de weersvoorspellingen in de ochtenden goed en in de loop van de dag kans op regen.
Met nog goed een uur te gaan ziet Bob een bord van de Applebee's langs de kant van de weg en besluiten we daar te lunchen, die is immers bij vorige Amerika trips goed bevallen. Ook nu eten we er heerlijk, maar veel te veel :-)
de rest van de rit verloopt ook voorspoedig en rond drie uur komen we aan bij ons eerste overnachtingsadres in Yellowstone, Mammoth Hot Springs hotel en cabins. Wij hebben een cabin, hij is klein, maar schoon. En, belangrijk, heerlijke bedden.
We laden het hoogstnoodzakelijke uit en genieten even van onze veranda en besluiten dan om wat dichtbij is alvast te bekijken want het is droog, maar wel bewolkt. We beginnen met het Minerva Terrace, terrasvormige watervallen van kalk. We zijn al gelijk diep onder de indruk van dit park. Helaas begint het net als we teruglopen naar de auto te regenen, en niet zo zachtjes ook. Het hoost, maar we hebben ook geen zin om in de cabin te gaan zitten, dus we besluiten zuidwaarts richting Norris te rijden. Het regent nog een tijdje maar dan wordt het weer droog waardoor we mooi de kans krijgen om Roaring Mountain en ook de steamboat geyser te bekijken. Terug bij de cabin besluiten we het bij een makkelijke hap te houden, chili en chili dogs, we zitten nog vol van Applebee's. We gaan niet al te gek vroeg slapen maar zetten wel de wekker, we willen vroeg aan de dag beginnen want er is zo veel te doen.

De tweede dag. Eigenlijk pas de eerste volle dag in Yellowstone starten we met koffie en een cinnamon bun, we denken vroeg te zijn, maar de meeste "buren"  zijn ook al op. Wat al een goede start is is het feit dat op het heuveltje achter onze cabin een groepje herten rustig loopt te grazen. Geweldig!
Omdat Ron graag het minerva terrace nog wilt zien bij ochtendlicht gaan we daar mee beginnen, het is pas half acht dus lekker vroeg. We spotten al gelijk het eerste beest van deze dag, een grote slang die, net naast de boardwalk waar wij verplicht op moeten blijven ivm geyser-gevaar, op zn gemak richting zn hol kronkelt. Schitterend om te zien en op net, naar mijn idee, genoeg afstand om het veilig te vinden. :-)
Dan gaan we aan de upper loop beginnen, we overnachten de komende nacht in de Roosevelt Lodge. Een schitterende weg voert door berg gebied, gelukkig is het nu goed weer en kunnen we er van genieten.
Op weg naar de Tower Fall doen we de Calcite Spring aan en steekt er opeens een coyote voor onze auto de weg over, helemaal top! We blijven natuurlijk constant om ons heen kijken om nog meer wild te spotten maar zien nog niet veel.
Wat we wel zien is een ongelooflijk schitterende natuur, zeker de Grand Canyon of the Yellowstone is adembenemend. We besluiten richting Lake Yellowstone te rijden om daar bij de Lake Lodge wat te lunchen. Lekker gegeten en wat ik zo ontzettend geweldig vind aan dit land gebeurt ook nu weer, mensen horen uiteraard dat we niet uit amerika komen en Ron had in de rij bij de kassa van het restaurant al met een raseachte Bonanza man gepraat. Grote Stetson op, mega grote glimmende belt buckle. En als de beste man bij het weggaan ons tafeltje passeert tikt hij zijn hoed aan en zegt Welcome to the United States y'all.
Ik kan niet op twee handen tellen hoe vaak ons gevraagd is waar we vandaan komen en elke keer wordt er enthousiast gereageerd. Na de lunch willen we richting de Hayden vallei rijden omdat daar de meeste kans is om bizons te spotten. We hebben er even moeite mee om de juiste weg te vinden en juist daardoor zien we een super grote marmot wegrennen, echt zo groot als een kat.
We vervolgen onze speurtocht naar wild en rijden naar de Hayden valley waar we inderdaad bizons spotten, wat een immens grote beesten zijn dat. Gelukkig zijn ze op veilige afstand.
We besluiten om richting ons overnachtingsadres te rijden om in te checken. Op weg daar naar toe komen we in de file, een mega grote bizon loopt op zn dooie akkertje over de weg ons tegemoet, een lange rij auto's volgt hem langzaam. We zijn helemaal in de gloria van de beesten die we tot nu toe hebben gezien en het kan die dag niet op want Bob spot nog een coyote en als we bij de Roosevelt Lodge aankomen staan alle gasten bij elkaar op het parkeerterrein, tesamen met een aantal auto's van park rangers. Wat blijkt, er loopt een moeder beer met twee kleintjes tussen de cabins door. Wij vinden het natuurlijk geweldig maar de rangers manen iedereen om of hun cabins in te gaan of hun auto, niets zo gevaarlijk als een moeder beer. De rangers zien vervolgens kans ze alledrie weer richting onbevolkt gebied te dirigeren. Gelukkig maar, want had gebleken dat ze er zaten omdat iemand ze gevoerd had dan hadden ze afgemaakt moeten worden omdat ze dan onvoorspelbaar worden en terugblijven komen voor voedsel. Ze zeggen hier niet voor niets, a fed bear is a dead bear.

Als we zijn ingechecked, de eerste en gelukkig enige overnachtig in een cabin zonder eigen bad en wc, relaxen we wat en omdat we allemaal niet echt zin hebben om uitgebreid te eten gaan we voor een makkelijke hap bij Tower Fall om erna nog even richting de Lamar Valley te rijden. De rit meer dan waard want we komen tot twee keer midden in een overstekende kudde bizons terecht, echt waanzinnig, omringd door tientallen van die grote beesten.

We hebben bedacht om de volgende ochtend heel vroeg de wekker te zetten, we willen proberen om wolven te zien of op zn minst te horen dus gaan we ook een beetje op tijd slapen. Eerst naar het wc/badhok, dat gelukkig vlakbij is. Ron daarna eerst nog even op spinnenjacht in onze houten cabin en dan kruipen we dicht tegen elkaar, voor de beestjes, en later in de nacht tegen de kou. Het is echt zo ontzettend koud, niet te geloven. Om vijf uur kleden we ons snel aan, dikke vesten aan en de verwarming in de auto op hoog rijden we richting de lamar valley. We zien wat bizons en we hebben ongelooflijk veel mazzel als we na een tijdje op een pull-out stil te hebben gestaan opeens heel ver weg, maar overduidelijk, wolven-gehuil horen. Helaas is het van korte duur omdat er een malloot met grote snelheid de pull-out oprijdt en zijn motor niet uitzet. Grrrr.
Maar, we hebben ze gehoord, en dat is het belangrijkste!
We besluiten om nog even terug te gaan, te proberen om nog een uurtje slaap te pakken, maar het is zo koud, dat lukt niet meer. Dus zodra de kans er is om koffie te halen haalt Ron een bakkie, laden we in en gaan we weer op pad.
Vandaag een dag van geysers. We gaan immers richting de Old Faithfull, waar we overnachten in wederom een cabin, gelukkig een luxere. Maar, voor we daar heen gaan doen we achtereenvolgens Artist Paintpot, Fountain Paint pot, nog wat andere geysers, wat gegeten bij de Old Faithful Inn en toen op zoek naar de Grand Prismatic Spring. Die vinden we niet gelijk, dus eerst rijden we de Firehole Lake en de Firehole Canyon drive. We hebben ondertussen ook twee grote bull deer, mannetjes herten, met mega grote geweien gezien.
Dan vinden we uiteindelijk de juiste plek waarvandaan we naar de Grand Prismatic kunnen lopen, in 1 woord, indrukwekkend! Het borrelt en het pruttelt en de stinkende zwaveldampen benemen ons de adem, maar de kleuren zijn schitterend, wat een bizarre natuurverschijnselen zien we hier.
Moe maar voldaan gaan we inchecken bij de Old Faithfull Snow lodge waar we ieder op onze eigen manier relaxen, we nog een pine marter spotten en we straks lekker gaan eten en de uitbarsting gaan bekijken van Old Faithfull, deze geyser is redelijk betrouwbaar in zn uitbarstingen, zo'n elke 90 minuten spuit hij.
Morgen uitslapen een keet en de laatste dag in Yellowstone en dan einde van de middag naar Cody. Het gaat nu echt veel en veel te snel :-( wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten